Про вибір якісного та бюджетного алкоголю на святковий стіл, просте та вишукане святкове меню, пошук вдалого й стильного образу для новорічної ночі та правильне загадування новорічного бажання - у спеціальному новорічному випуску журналістки РБК-Україна Юлії Гаюк.
Головне:
У цьому тексті зібрані головні тези з розмов з експертами. Повне відео дивіться на YouTube-каналі РБК-Україна LIFE.
Святковий стіл неможливо уявити без вишуканих напоїв, які гармонійно поєднуються зі стравами. За словами сомельє, вибір вина залежить від різноманітності страв і настрою свята.
"Відчуття свята асоціюється у нас з ігристими напоями. І тут потрібно обирати згідно зі своїми смаками. Якщо у нас декілька людей і в них різні смаки. Наприклад, якщо у тещі напівсолодке в пріоритеті, тато любить коньяк, ми не будемо мучити їх вишуканим брютом. Але з погляду поєднання з їжею краще все ж таки вибирати сухі вина", - каже фахівець з вина Зорік Уманський.
Також сомельє радить звернути увагу на рожеве шампанське, хоч воно й дещо дорожче за класичне. І не варто вірити стереотипам, що це лише жіночий напій.
Цінова політика залежить від регіону виготовлення вина.
"Є більш-менш розбалувані країни або регіони, де попит на їхні вина дуже високий. І тому вони не здатні робити дешеве вино. Наприклад, Каліфорнія або Бордо. Середній рівень, я думаю, тут починається десь із 1 000-1 500 гривень. Найякісніше - це вже п'ять і вище", - розповідає фахівець.
Водночас він радить звернути увагу на Іспанію, Португалію та Грецію. Вино з цих регіонів можна придбати за 300-400 гривень.
Важливо пам'ятати: не загострюйте увагу на трендових марках чи дорогих пляшках, а вибирайте ті напої, які вам подобаються і гармонійно поєднуються з меню.
Сомельє Зорік Уманський (фото: Віталій Носач / РБК-Україна)
Підготовка до святкового столу часто стає викликом, особливо в умовах графіків відключень світла. Шеф-кухар ресторану "Остання барикада" Василь Данильчук ділиться рецептами, які легко приготувати навіть у складних умовах.
Щоби встигнути підготувати святкову вечерю, робіть заготовки заздалегідь. Наприклад, овочі на "шубу" можна заздалегідь відварити, м'ясо підготувати для запікання тощо.
Шеф-кухар Василь Данильчук (фото: Ігор Кузнєцов / РБК-Україна)
2026 рік за китайським гороскопом - рік Вогняного коня, і у палітрі кольорів на перший план виходять теплі вогняні відтінки.
"Вибираємо бордовий, червоний, бургунді, винний, золотий, теракотовий і смарагдовий - це кольори, які несуть теплоту і символізують стихію Вогню. Синій і блакитний будуть у тренді, але вони "глушать" вогонь, тому на Новий рік краще обирати теплі відтінки", - каже стилістка Галина Денисюк.
Поєднання кольорів:
Що стосується трендів, цьогоріч приталені жакети та сукні по фігурі повертаються в гардероб. Оверсайз натомість відходить у минуле. Також на піку популярності картаті сорочки, сорочки в ромби та хустки як аксесуар.
Принти, такі як леопардовий, зміїний або під крокодила, краще використовувати в деталях і аксесуарах, а не у всьому образі.
Для базового зимового гардероба експертка рекомендує трикотажні костюми, тонкі светри, утеплені лосини та спокійні світлі або темні відтінки, які можна носити роками.
Стилістка Галина Денисюк (фото: РБК-Україна)
Новий рік - час загадувати бажання, але далеко не всі вони збуваються. Тому варто вміти правильно це робити й трансформувати бажання на мету.
Коуч Ольга Могильна (фото: РБК-Україна)