Набрання чинності директиви Євросоюзу, що вимагає істотно поліпшити ситуацію з умовами утримання кур на птахофермах, призвело до різкого зростання цін на яйця, а напередодні католицького Великодня (8 квітня) - до дефіциту і ажіотажного попиту на цей продукт в більшості країн ЄС. Дефіцит яєць у Франції і Німеччині викликав проблеми в кондитерській промисловості і зростання цін з початку року на 50-100% і більше. Виробники, вимушені інвестувати в захист прав курей, не чекають поліпшення ситуації раніше 2013 року
Набрання чинності директиви Євросоюзу, що вимагає істотно поліпшити ситуацію з умовами утримання кур на птахофермах, призвело до різкого зростання цін на яйця, а напередодні католицького (8 квітня) Великодня - до дефіциту і ажіотажного попиту на цей продукт в більшості країн ЄС. Дефіцит яєць у Франції і Німеччині викликав проблеми в кондитерській промисловості і зростання цін з початку року на 50-100% і більше. Виробники, вимушені інвестувати в захист прав курей, не чекають поліпшення ситуації раніше 2013 року, пише "Комерсант-Україна".
Ціни на яйця в країнах єврозони за декілька тижнів, за даними Євростата, виросли з 1,09-1,35 євро до 2,2-2,5 євро за десяток. Тільки за тиждень ціни на яйця в Болгарії виросли удвічі, а в довгостроковому ж вимірюванні найбільш істотним є зростання цін у Франції - там ціни на них виросли на 75% за півроку. У деяких супермаркетах були навіть введені обмеження на продаж яєць "в одні руки". Виник і фізичний дефіцит, пов'язаний з підвищеним попитом напередодні католицького Великодня, - так, жителі Чехії масово скуповують яйця в Німеччині, німці у свою чергу - в Австрії.
Багато європейських компаній - виробники кондитерських виробів і бісквітів були вимушені зупинити виробництво, а інші і зовсім знаходяться на межі краху, і через відсутність яєчних інгредієнтів там відправляють робочих в неоплачувані відпустки. У Франції кондитери заявляють, що кожного тижня їм не вистачає для виробничих потреб приблизно 21 млн яєць. Ціни на яйця у ФРН (до третини всіх яєць в Німеччині імпортується) тільки за останні два тижні виросли вдвічі.
Водночас в Україні, відповідно до заяви Антимонопольного комітету (АМКУ), виробники яєць знижують ціни на продукцію. Так, найбільший виробник "Авангард", який зараз диктує цінову політику на ринку курячого яйця, з 23 лютого по 15 березня знизив оптові відпускні ціни на 12%. За даними Союзу птахівників України, з 23 лютого по 15 березня яйця I категорії подешевшали на 6,3%, - до 0,89 грн за штуку в середньому по Україні.
Незважаючи на це, за словами в. о. голови АМКУ Рафаеля Кузьміна, відомство найближчим часом планує чергові перевірки виробників і продавців курячих яєць.
Утриматися від встановлення економічно необгрунтованих цін на курячі яйця АМКУ рекомендував 30 птахофабрикам і 9 ритейлерам 1 березня. "Якщо цього не сталося, ми організуємо перевірку виробників і рітейлерів. Ми зараз завершуємо дослідження даного питання і поставимо крапку",- заявив Кузьмін.
Нагадаємо, також, на початку березня з метою стабілізації ситуації на ринку молока і молочних продуктів Міністерство аграрної політики і продовольства та представники молокопереробних підприємств підписали Меморандум про узгоджені дії. Водночас напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що має намір розібратися в причинах невиконання документу з боку виробників. "Що стосується меморандуму, я розберуся, чому він не працює", - пообіцяв прем'єр зазначивши: "Мені кажуть, що зараз ціна стабілізувалася, закупівельна, у населення в особливості, але якщо це не так, то ... будемо розбиратися".
Що ж стосується вартості овочів найближчим часом, то, на думку експертів з асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), поки тепла погода дозволяє виробникам знижувати ціни на ранню овочеву продукцію.
Однак у період Великодніх свят (15 квітня) споживання ранніх овочів зростає до 60% і, знаючи про це, виробники щорічно користуються нагодою і підвищують ціни.
"Цей сезон не буде винятком, тому очікується зростання цін на певні овочі (томат, огірок, редис, зелень) мінімум на 10-12%", - вважає експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк. Він також підкреслив, що в разі прохолодної погоди, вибірка тепличної продукції буде менше, "І ціни можуть піднятися на цілих 25-30% в порівнянні з сьогоднішньою ціною", - вважає Стрелюк.
За даними УКАБ, з другої декади березня ц. р. оптові ціни на огірок знизилися майже в два рази, до 15-17 грн/кг. Стабільною залишається ціна на помідори, близько 29-30 грн/кг. У той же час ціни на зелень (кріп, петрушка) знижуються, до 35-40 грн/кг. Найбільше розбіжність в ціні має редис: від 4 до 12 грн за пучок, підкреслили в УКАБ.