Шведські вчені вивчили смаки більше 33 тис. жінок і з'ясували, що чим більше шоколаду вони споживали, тим нижче у них був ризик інсульту.
Шведські вчені, які опублікували результати дослідження в Journal of the American College of Cardiology, вивчили смаки більше 33 тис. жінок і з'ясували, що чим більше шоколаду вони споживали, тим нижче у них був ризик інсульту, передає Reuters.
У дослідженні, проведеному Сюзанною Ларссон з Каролінського інституту в Стокгольмі і її колегами, були проаналізовані складені у 1997 році звіти жінок у віці від 49 до 83 років про те, скільки шоколаду вони споживали.
Протягом наступного десятиліття в групі було зафіксовано 1549 інсультів.
При цьому серед тих, хто споживав більше 45 гр. шоколаду в тиждень, було зафіксовано 2,5 інсульту на 1 тис. жінок на рік. Серед тих, хто щотижня з'їдав менше 8,9 гр., кількість інсультів збільшувалася до 7,8 на 1 тис.
Вчені вважають, що вплив шоколаду на серце обумовлений флавоноідаміями, що містяться в ласощах, які знижують високий кров'яний тиск, що підвищує ризик інсульту.
Однак "враховуючи оглядовий характер дослідження, його результати не можна вважати доказом, що саме шоколад знижує ризик інсульту", вважає Ларссон.
Хоча Ларссон визнає, що шоколад корисний для здоров'я, вона попереджає, що його надмірне споживання може бути шкідливим. "Слід бути помірним у поїданні шоколаду, тому що в ньому багато калорій, жирів і цукру. І краще вибрати темний шоколад, оскільки в ньому більше какао і менше цукру".