Шкода кави визначається генами

Учені попереджають, що вживання більше трьох чашок кави в день може значно збільшити шанси заробити інфаркт. При цьому ступінь вірогідності такого результату залежить виключно від генетичної будови людини.
Учені попереджають, що вживання більше трьох чашок кави в день може значно збільшити шанси заробити інфаркт. При цьому ступінь вірогідності такого результату залежить виключно від генетичної будови людини. Нове дослідження показало, що швидкість розщеплювання кофеїну, який входить до складу кави, залежить від генетичних особливостей людини. А саме, від різновиду одного гена, що керує цим процесом. Виявилось, що для носіїв певного типу цього гена, який обумовлює повільну переробку кофеїну, напій набагато небезпечніше, ніж для інших. Так, для людей з "повільним" геном, які випивають від 4 і більше чашок кави в день, ризик отримати інфаркт міокарда вище на 64%. При цьому такі індивідууми знаходяться в групі ризику, навіть якщо п'ють всього дві чашки в день. Для носіїв "швидкого" варіанту гена, навпаки, кава навіть корисна - в невеликих кількостях. Так, представники цієї групи можуть понизити ризик інфаркту удвічі, якщо будуть пити в день одну чашку цього напою, і на 40% - вживаючи 2-3 чашки. Правда, позитивний ефект пропадає при збільшенні денної норми. Ученим поки важко сказати, наскільки поширений "повільний" тип гена. Хоча деякі дослідження показують, що його носіями можуть бути до третини європейців. Результати дослідження були опубліковані в Журналі Американської Медичної Асоціації. За матеріалами Ananova
Нагадуємо, не забудьте обрати свій спосіб читати новини.
On Top