ua en ru

Винуватців подорожчання цукру назвуть 24 лютого

Автор: RBC.UA
Антимонопольний комітет України (АМК) завершив розслідування ситуації на ринку цукру, почате 15 липня 2005 року, і має намір 24 лютого назвати винних літнього стрибка цін на цю продукцію, а також ухвалити відносно таких відповідне рішення в режимі відкритого засідання, повідомили в прес-службі АМК.

Антимонопольний комітет України (АМК) завершив розслідування ситуації на ринку цукру, почате 15 липня 2005 року, і має намір 24 лютого назвати винних літнього стрибка цін на цю продукцію, а також ухвалити відносно таких відповідне рішення в режимі відкритого засідання, повідомили в прес-службі АМК. Нагадаємо, що в травні, а потім в грудні 2005 року АМК звертався в Секретаріат президента України, Кабінет Міністрів з пропозицією прийняти ряд заходів по попередженню зростання цін на цукор. Зокрема, пропонувалося ввести обов'язкове ліцензування оптової торгівлі цукру і систему формування щомісячної статистики його споживання і залишків у підприємств всіх форм власності, розробити механізми інтервенційних закупівель. Комітет наполягав на розробці порядку визначення квартальних і місячних об'ємів торгівлі з урахуванням сезонного попиту, введенні ритмічної оптової реалізації відповідно до встановлених об'ємів. Крім того, АМК вважав за доцільне щорічно формувати державний резерв цукру шляхом закупівель в період цукроваріння для своєчасного реагування і проведення інтервенцій у разі цінових сплесків. Проте пропозиції Антимонопольного комітету до цих пір не втілені в життя. У 13 лютого поточного року АМК почав ще одне розслідування у зв'язку з різким стрибком цін на цукор в кінці січня. Як повідомлялося раніше, уряд доручив АМК вивчити обгрунтованість підвищення цін на цукор, що спостерігалося останнім часом на внутрішньому ринку. При цьому експерти припускають, що зростання цін було викликане декількома чинниками: підвищенням вартості цукру на зовнішніх ринках, спекуляціями, відсутністю прозорої схеми руху цієї продукції. Місткість внутрішнього ринку цукру фахівці оцінюють в 1,8-2 мільйони тонн в рік.