За даними дослідження іспанських учених, вживання хлібобулочних виробів і фастфуду призводить до депресії. Результати роботи показали, що любителі гамбургерів і картоплі фрі на 51% більше схильні до розвитку психічних розладів у порівнянні з тими, хто стежить за своїм харчуванням.
За даними дослідження іспанських учених, вживання хлібобулочних виробів і фастфуду призводить до депресії. Результати роботи показали, що любителі гамбургерів і картоплі фрі на 51% більше схильні до розвитку психічних розладів у порівнянні з тими, хто стежить за своїм харчуванням.
"Чим більше фастфуду ви споживаєте, тим вище ризик розвитку депресії", - говорить провідний автор дослідження Альмудена Санчес-Вільєгас з Університету Лас-Пальмас де Гран Канарія.
Як правило, ті учасники дослідження, які періодично вживали гамбургери та інші хлібобулочні вироби, вели малорухливий спосіб життя і не дотримувалися правильний раціон харчування. Вони не їли фрукти, горіхи, рибу, овочі і оливкове масло, а також курили і працювали більше 45 годин на тиждень, пише РБК Daily.
Хоча в даний час про роль дієти в розвитку депресивних розладів відомо зовсім небагато, фахівці стверджують, що певні поживні речовини відіграють величезну роль у боротьбі з психічними розладами. До них належать вітаміни групи В, омега-3 жирні кислоти і оливкове масло.
"Ми проаналізували залежність між швидким прийомом їжі, дотриманням середземноморської дієти і депресією. Фастфуд і хлібобулочні вироби є джерелом трансжірних кислот. Вони відповідають за декілька процесів в організмі, у тому числі і за деякі випадки депресії. Саме тому люди повинні уникати такого типу продукції. В даний час ми продовжуємо дослідження і вивчаємо, як дієта впливає на якість життя ", - розповіла Санчес-Вільєгас.
У свою чергу доктор психологічних наук, професор Державного гуманітарного університету ім. М.А.Шолохова Марина Розенова вважає, що між неправильним харчуванням і депресією зворотна залежність.
"Чим вище рівень психологічного дисбалансу людини, тим вище його потреба" заїсти "цю проблему. А сама доступна їжа - це ресторани швидкого харчування. Коли людина не вкладає енергію в елементарний самоконтроль, вона починає користуватися найдоступнішими речами. Виникає імпульс поїсти, і вона купує сосиску в тісті, замість того щоб потерти собі морквину або приготувати здорове блюдо. Це означає, що потенціал депресивного стану в неї вже є присутнім. А фастфуд, завдаючи шкоди організму на рівні біохімії, буде і далі провокувати депресивний стан. Шкіра і фігура стануть змінюватися в гіршу сторону, а настрій через це псується ", - підкреслила фахівець.
Лікар-ендокринолог, дієтолог, спеціаліст з лікування ожиріння Катерина Александрова зазначила, що надлишок вуглеводів, які знаходяться в кока-колі і солодощах, провокує різкий підйом рівня цукру в крові, а потім його різке падіння.
"Різкий підйом викликає надмірну стимуляцію рецепторів головного мозку і викид ендорфінів, а різке падіння провокує поганий настрій. Тоді людині хочеться знову з'їсти порцію подібної їжі, щоб повернутися до піднесеному стану. Це свого роду замкнуте коло, точно така ж ситуація розвивається при алкоголізмі", - говорить Александрова.
Раніше шотландські вчені з'ясували, що пристрасть людей до важкої і жирної їжі на зразок фастфуда закладена на генетичному рівні: подібні смакові уподобання людей успадкував від своїх давніх предків, що жили під час одного з льодовикових періодів.