Популярна мережа кав'ярень Starbucks почне додавати комах в свої полуничні фрапучіно.
Популярна мережа кав'ярень Starbucks почне додавати комах в свої полуничні фрапучіно.
Як повідомляє агентство Associated Press, компанія вирішила замінити штучні барвники, що використовуються для приготування ягідних і фруктових напоїв, на органічні. Фарбувати фрапучіно будуть за допомогою комахи кошенілі, з самок якого добувають речовину, що використовується для отримання червоного барвника - карміну.
Припускаючи, що нова технологія може налякати клієнтів, Starbucks в своїй офіційній заяві зазначила, що кошеніль використовується в якості харчового барвника з 15 століття. Крім того, комахи визнані безпечними для вживання в їжу регулятором США. Нині барвник, що видобувається з кошенілі, використовується у виробництві джемів, алкогольних напоїв, випічки, сирів і безлічі інших продуктів. Однак Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає, що наявність кошенілі в складі продуктів може провокувати астму і викликати алергію.
Associated Press зазначає, що нововведення Starbucks вже викликало нарікання у вегетаріанців, які досі не можуть вирішити, чи можна їм пити фрапучіно з комахами чи ні.
Кошеніль, кошенільний червець - комаха із загону напівжорсткокрилих. У XX столітті з розвитком виробництва синтетичних барвників розведення кошенілі різко скоротилося, проте натуральний кармін ще продовжують використовувати. Фарба видобувається шляхом умертвіння самок комахи в оцтовій кислоті або дії високої температури.