Порахували все до грама: Кабмін посадить на дієту ветеранів війни та інвалідів

Міністр соцполітики Андрій Рева бачить необхідність переглянути раціон харчування в закладах соцзахисту Міністр соцполітики Андрій Рева бачить необхідність переглянути раціон харчування в закладах соцзахисту
Як стало відомо РБК-Україна, Кабінет міністрів перевів на дієтичне харчування ветеранів війни, відпочиваючих у санаторіях та інвалідів. Сталося це після прийняття урядом постанови про нових добових норми харчування. Тепер на черзі перегляд раціонів вихованців дитячих будинків, учнів ПТУ і літніх людей, які проживають в будинках престарілих. Своєю постановою Кабінет міністрів скоротив норми щоденного споживання кондитерських і хлібобулочних виробів, кави і цукру. Повністю виключені з раціону сало, маргарин і смалець. Їх замінили м'ясом і сиром. В установах соцзахисту нововведень ради, але відзначають, що зниження калорійності раціону на 9% не вирішить головної проблеми – продуктів харчування просто не вистачає.

Як стало відомо РБК-Україна, Кабінет міністрів перевів на дієтичне харчування ветеранів війни, відпочиваючих у санаторіях та інвалідів. Сталося це після прийняття урядом постанови про нових добових норми харчування. Тепер на черзі перегляд раціонів вихованців дитячих будинків, учнів ПТУ і літніх людей, які проживають в будинках престарілих. Своєю постановою Кабінет міністрів скоротив норми щоденного споживання кондитерських і хлібобулочних виробів, кави і цукру. Повністю виключені з раціону сало, маргарин і смалець. Їх замінили м'ясом і сиром. В установах соцзахисту нововведень ради, але відзначають, що зниження калорійності раціону на 9% не вирішить головної проблеми – продуктів харчування просто не вистачає.

Не до жиру

Вперше за 14 років уряд переглянув добові норми харчування в установах соцзахисту і санаторіях, які перебувають у віданні Міністерства соціальної політики. Відповідну постанову (копією володіє РБК-Україна) Кабінет міністрів ухвалив на своєму засіданні в понеділок, 8 серпня. Ним вносяться зміни в урядову постанову №324 від 13 березня 2002 року, яким встановлені граничні норми споживання продуктів харчування.


"Ці норми, в першу чергу, будуть змінені для ветеранів війни та інвалідів, які проходять лікування та відпочивають у чотирьох санаторіях Мінсоцполітики, - розповів РБК-Україна міністр соцполітики Андрій Рева. - В подальшому зміна раціону торкнеться і інших категорій громадян".

Слід нагадати, що після анексії Криму у віданні міністерства залишилися санаторії "Батьківщина" (Трускавець), "Слава" (Миргород), "Перемога" (Київ) і "Салют" (Одеса). Щороку їх відвідує до 20 тис. громадян.

При цьому Мінсоцполітики забезпечує путівками лише три категорії: інвалідів, ветеранів війни, а також які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. У держбюджеті-2016 на їх санаторно-курортне лікування передбачено 94,2 млн гривень. Згідно з урядовою постановою, перегляд добового раціону буде фінансуватися за рахунок цих коштів.

Уряд вирішив зменшити споживання хлібобулочних виробів і жирів тваринного походження. Солодкого їсти треба менше, порахували у Кабміні, і зменшили до 40 грам (-10 грам порівняно з вимогами 2002 року) добову норму споживання кондитерських виробів. Під скорочення потрапили норми споживання цукру (-5 грам), меду (-2 грама). Також скорочено споживання житнього хліба. Раніше норма становила 250 грамів, тепер – 100 (докладніше див. таблицю).

Сало, смалець, маргарин і дріжджі взагалі виключені з добового раціону харчування. Також з обідніх столів в закладах соцзахисту і санаторіях зникнуть злаковий кави і какао. Замість них можна буде пити розчинну каву (4 грама на людину, фактично одна чашка в день) і на 1 грам більше чаю (3 грами на людину). Вершкове масло до вживання як і раніше дозволено, але в день його можна буде з'їсти на 25 грам менше, ніж раніше – 40 грам.

Зміни в раціоні розробник документа – Мінсоцполітики – пояснює необхідністю "гарантувати ветеранам війни та інвалідам збалансоване харчування". Згідно з пояснювальною запискою до документа, новий раціон буде відповідати «реаліям ринку продуктів» і забезпечить лікувальне харчування для тих, кому прописана дієта за медичними показаннями.

Уряд не тільки зменшує, але і збільшує споживання деяких продуктів. У добовому меню стане на 20 грам більше м'яса і м'ясопродуктів, на 40 грам - птиці, збільшиться, порівняно з 2002 роком, на 50 грамів макаронних виробів і круп. На 20 грам більше можна буде з'їсти твердого сиру і на 10 грам зросте споживання рослинного масла.

Таким чином, калорійність денного раціону повинна, за розрахунками Мінсоцполітики, знизиться на 300 кілокалорій – до 3,22 тис. ккал. Хоча у пояснювальній записці до постанови і зазначено, що "співвідношення жирів, білків і вуглеводів практично не зміниться", зміни все ж таки відбудуться - кількість вуглеводів скоротитися на 15%, жирів – на 2,4%, при цьому білків додатися, але всього на 1,7%.

"У цьому році ми не плануємо переглядати бюджетне фінансування на ці цілі, а що буде закладено в бюджеті наступного року – поки сказати складно, - уточнив Андрій Рева. – Я не хочу звалювати все на попередників, але норми харчування не переглядалися з 2002 року і вже дуже давно потребують коригування. Наша мета – забезпечити людям збалансований дієтичний раціон".

Половинка печива

Слідом за інвалідами норми харчування будуть переглянуті і для інших категорій. Зокрема, для вихованців дитячих будинків-інтернатів, людей похилого віку в будинках престарілих, учнів Вузів і і ІІ рівня акредитації та ПТУ.

"Ми готуємо згідно з нормами харчування 2002 року. При цьому, у нас продуктові книги, за якими складається меню, датовані взагалі 1982 роком. За цей час продукти значно змінилися, як і потреби в них. Вони повинні бути змінені, але треба дивитися, наскільки новий раціон буде збалансованим", - пояснила директор Ніжинського дитячого будинку-інтернату Олена Гармаш.

"Норми повинні бути не просто змінені, а якісно переробити. Адже, за нормами, які діють для трирічної дитини, наприклад, належить 15 грам кондитерських виробів в день. Це – половинка печива. Вийти за рамки нормованого раціону ми не маємо права. Якщо половина печива буде замінено якимись іншими хлібобулочними виробами і в більшому обсязі ці зміни ми вітаємо", - розповіла РБК-Україна директор будинку-малятка у Сєвєродонецьку (евакуйований з Луганська) Катерина Донцова.

В рамках встановленого раціону, установи соцзахисту дійсно не можуть відступити від бюрократичних інструкцій. Так, наприклад, меню для дитячих будинків затверджується департаментами соцзахисту в облдержадміністраціях і СЕС у залежності від сезону і віку вихованців. "Виходить, що на столах у дітей до 4 років – одні страви, до 18 років – інші, у тих, хто постарше – треті. Як пояснити дітям, чому вони не в рівних умовах, і комусь дають те, що хоче інший?", - розповіла Олена Гармаш.

Однак, за словами працівників сфери соцзахисту, зміни норм не вирішують інших проблем з харчуванням. Ключова з них – брак продуктів.

"Якщо всі продукти в грамах на добу скласти, то вийде, що на одну людину в день припадає більше 3 кілограм їжі. Але нам же не можна все відразу їм на стіл поставити! Плюс держфінансування все одно не вистачає. - розповів РБК-Україна директор одного з будинків престарілих в Київській області, який не побажав назвати своє ім'я. - Виходить, що в день на одного нашого постояльця сягає 350-400 грам продуктів, і ми повинні вкластися в 55-80 гривень на людину. Судячи по тому документу, про який ви розповіли, значного збільшення раціону в грамах я не бачу. Від того, що їжа стане більш дієтичної, вона не стане більш ситної".

Не вистачає їжі і для дитячих будинків. "Держава справно виділяє кошти на продукти харчування, але ми не можемо закупити більше, ніж передбачено нормами. Тому за тими ж цукерками або печивом, наприклад, звертаємося до волонтерів", - говорить Катерина Донцова.

On Top