Традиційний набір страв, які прийнято подавати у пасхальну неділю, дещо відрізняється від тих, що ставлять на стіл у решту свят. Не варто пригощати гостей смаженими поросятами і гусаками або варити холодець. А кремовий торт з трояндочками виглядатиме і зовсім недоречно. Окрім паски, фарбованих яєць і сирної паски, цього дня на столі можуть бути пироги, салати, як зі свіжих, так і варених овочів, страви з картоплі, запіканки, котлети, тефтелі, тушкована риба і курка.
Традиційний набір страв, які прийнято подавати у пасхальну неділю, дещо відрізняється від тих, що ставлять на стіл у решту свят. Не варто пригощати гостей смаженими поросятами і гусаками або варити холодець. А кремовий торт з трояндочками виглядатиме і зовсім недоречно. Окрім паски, фарбованих яєць і сирної паски, цього дня на столі можуть бути пироги, салати, як зі свіжих, так і варених овочів, страви з картоплі, запіканки, котлети, тефтелі, тушкована риба і курка.
Перехід від легкої рослинної їжі, до якої звикли за сім тижнів посту, до важкої м'ясної - це справжнє випробування для організму. Для того, щоб не піддавати своє здоров'я стресу, не поспішайте в перший же день розговіння наїдатися м'ясом, ковбасою або яєчнею з беконом. Свято Великодня триватиме цілий тиждень, і ви ще встигнете поласувати смакотою. А поки організм не перебудувався, виходитимемо з посту плавно, протягом декількох днів.
Перший день
Оскільки це початок пасхального тижня - безпосередньо сам Великдень, то ранок ви почнете з яєць, сирної чи звичайної паски. І ось тут необхідно дотримуватися особливих запобіжних засобів: всі перераховані традиційні страви є важкою їжею для звиклого до пісної їжі організму. Без шкоди для здоров'я в пасхальний ранок ви можете з'їсти не більше 2 (!) яєць, 1 скибочки паски і 100 - 150 грамів сирної паски. Через 3 - 4 години, до обіду, можна буде знову прикластися до паски. А ось яйця цього дня більше не їжте. Протягом дня за святковим столом їжте невеликими порціями салат, картоплю-пюре, тушковану або варену курку, декілька печених (але не смажених!) пирогів, відварну рибу. Корисні будуть неміцний курячий бульйон або овочеві супи.
Читайте також: Погода в Україні - на Великдень очікуються дощі
Другий день
Сьогоднішній день буде мало чим відрізнятися від попереднього: так само, невеликими порціями, вводимо в раціон відварне або тушковане м'ясо, нежирні молочні блюда. Основою харчування повинні, як і раніше, залишатися овочі і страви на рослинному маслі.
Третій день
До раціону другого дня вже можна додати ковбасу і ковбасні вироби, бутерброди з вершковим маслом, сир і шоколад.
Четвертий день
Якщо ви добре себе відчуваєте, не відчуваєте дискомфорту в животі - значить, ви правильно вийшли з посту і можете повертатися до звичного для вас раціону харчування.
Читайте також: Робота Київського метрополітену в Пасхальну ніч буде продовжена на одну годину
Що їсти і пити в перші дні:
- соки;
- свіжі фрукти;
- сухофрукти (окрім родзинок);
- компот з сухофруктів (без цукру);
- свіжі овочі: капуста, морква, огірки, помідори, солодкий перець;
- рослинне масло (краще кукурудзяне);
- пластівці типу "Геркулес": вівсяні, рисові, гречані;
- хліб з муки грубого помелу і зерновий;
- хлібці сухі з цілісних зерен;
- мед хорошої якості;
- зелений чай, фруктовий чай;
- можливо, приготовані овочеві салати, але без оцту, майонезу і сметани. Салати заправляти рослинним маслом.
Яких продуктів краще уникати:
- чіпси, горішки, печиво, соломка, сухарі;
- кубики бульйону;
- вермішель і картопля швидкого приготування;
- цукерки, шоколад, згущене молоко, солодощі;
- кава, чорний чай;
- цукор, сіль;
- солодкі газовані напої.