Форма кружки, з якої п'ється пиво, безпосередньо впливає на швидкість споживання бурштинового напою. До такого висновку прийшли вчені з Брістольського університету в Англії.
Форма кружки, з якої п'ється пиво, безпосередньо впливає на швидкість споживання бурштинового напою. До такого висновку прийшли вчені з Брістольського університету в Англії.
Якщо вірити їх дослідженню, опублікованому в мережевому виданні PLoS ONE, в бокалах неправильної форми пиво кінчається набагато швидше, ніж в простих прямих кружках.
Читайте також: У Норвегії в приватний будинок забралися ведмеді і випили 100 банок пива
Група вчених провела експеримент, участь в якому взяли 159 осіб. Всім їм належало випити півпінти пива (приблизно 0,3 л), але з різною склотари, передає ВВС.
З'ясувалося, що володарі "вигнутих" кухлів поглинали алкогольний напій в середньому за 7 хвилин, в той час як володарі простих келихів мимоволі розтягували задоволення на 11 хвилин.
Читайте також: Барак Обама зізнався, що варить пиво на власній пивоварні в Білому домі
У спробі пояснити цей феномен, вчені припустили, що у випадку з кухлями неправильної форми людині важко на око визначити, скільки ще пива залишилося: більше чи менше половини. Тому людина менше здатний себе контролювати - і пиво кінчається швидше, ніж у випадку, коли чітко видно, скільки вже випито і скільки залишилося.
Водночас дослідження показало, що безалкогольні напої люди п'ють з однаковою швидкістю як з простих, так і "вигнутих" кухлів.
Керівник експерименту доктор Анджела Еттвуд пояснила це тим, що у випадку з безалкогольними напоями люди не намагаються себе стримувати і не стежать за тим, скільки ще залишилося.
Втім, експеримент, поставлений вченими, проводився в лабораторних умовах, і як впливає форма кухлів на швидкість споживання пива в "польових" умовах - ввечері в компанії друзів у пабі - не ясно.