Співробітники університету Ерлангена-Нюрнберга у Німеччині з'ясували причину пристрасті деяких людей до шоколаду і чіпсів. Як з'ясувалося, справа зовсім не в жадібності, а в гедоністичної гіперфагія.
Співробітники університету Ерлангена-Нюрнберга у Німеччині з'ясували причину пристрасті деяких людей до шоколаду і чіпсів. Як з'ясувалося, справа зовсім не в жадібності, а в гедоністичної гіперфагія, пише The Daily Mail.
За словами автора дослідження Тобіаса Коха, цей термін означає поїдання для задоволення, а не втамування відчуття голоду. "Гедонізму гіперфагія може виникнути в будь-якому віці і на певному етапі перейти в хронічну форму, а в результаті людина стикається з надмірною вагою і ожирінням", - пояснює Кох.
В ході роботи команда вчених сканувала мозок щурів, коли вони їли чіпси, порошкоподібну суміш з жирів і вуглеводів або звичайну їжу в гранулах. Гризунам більше подобалися чіпси, незважаючи на те, що суміш з жирів і вуглеводів містила аналогічну кількість калорій. Звичайна їжа не викликала інтересу у щурів. "Вплив чіпсів на мозкову активність і харчову поведінку можна лише частково пояснити жирами і вуглеводами, що містяться в них. Швидше за все, в чіпсах є щось ще, що викликає непереборне бажання з'їсти", - говорить Кох.
Фахівці зазначають, що їжа, багата жирами і вуглеводами, активізує центр задоволення в мозку, стимулюючи бажання споживати калорійні продукти. Результати сканування показали, що центри задоволення і залежності у щурів були найбільш активні, коли вони їли чіпси.
Згідно з однією з теорій, в чіпсах та шоколаді є тригери, що стимулюють центр задоволення в мозку. Вчені вважають, що люди можуть мати різні ступені чутливості до сигналів, що надходять в центр задоволення. "Ступінь чутливості може змінюватися у людей, все залежить від продуктів і смакових переваг", - відзначає автор. Він також додав, що найближчим часом спільно з колегами планує виявити тригери, які стимулюють центри задоволення у мозку. Дане відкриття може привести до розробки нових ліків або харчових добавок для боротьби з переїданням.
Результати дослідження вчених були представлені під час щорічної конференції Американського хімічного товариства в Новому Орлеані.