Кабмін ухвалив рішення щодо інтервенції цукру з Аграрного фонду і держрезерву. Таке рішення ухвалене сьогодні на позачерговому засіданні Камбіна, повідомив журналістів міністр агрополітики Юрій Мельник, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, в даний час в Аграрному фонді знаходиться близько 40 тис. т цукру. "У разі потреби ми готові реалізувати весь цей об'єм", - сказав міністр.
Крім того, за рішенням уряду, на продовольчі інтервенції, покликані збільшити пропозицію і понизити ціну, буде направлено 10 тис. т цукру з держрезерву.
Згідно з рішенням уряду, цукор реалізовуватиметься безпосередньо в торгові мережі, минувши посередників – за ціною, що складається з вартості закупівлі і плюс витрати на зберігання, а також торгова надбавка, яка не перевищує 15%.
Раніше генеральний директор Аграрного фонду Володимир Іванішин повідомляв, що цукор відпускатиметься вроздріб за ціною 3,5-3,72 грн/кг.
Відзначимо, Ю.Мельник 27 травня ц.р. заявляв, що дефіциту цукру в Україні не буде. Він також відзначив, що ціни на цукор в Україні також не збільшуватимуться, цукор відпускатиметься за ціною 3,71 грн/кг підприємствам, на яких зберігається цукор, що входить в державний продрезерв.
Нагадаємо, в середині травня Кабмін доручив підприємствам торгівлі почати продаж цукру з Держкомрезерву за середньозваженою ціною закупівлі на 1 травня поточного року – за даними консалтингового агентства AAA, 4,25-4,3 грн/кг. За допомогою цих заходів уряд має намір не допустити підвищення цін на цукор. За даними асоціації "Укрцукор", з початку року оптова ціна на цукор підвищилася з 3,1-3,2 тис. грн/т до 4-4,3 тис. грн/т.
Раніше Мінагрополітики пропонувало встановити в 2009-2010 МГ мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк у розмірі 2666,67 грн/т і 183,33 грн/т відповідно (без ПДВ). При цьому Мінагрополітики пропонувало встановити квоту А для постачання цукру на внутрішній ринок України в об'ємі 1,984 млн т. За розрахунками відомства, це дозволить забезпечити фонд споживання цукру населенням з 1 вересня 2009 до 1 вересня 2010 р. у розмірі 1,83 млн т, виходячи з показника середньорічного споживання 40 кг на душу населення.