За результатами І півріччя 2012 р. експорт молочної продукції з України у вартісному вираженні скоротився на 78,9 млн дол., або на 29%, порівняно з аналогічним періодом 2011 р. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
За результатами І півріччя 2012 р. експорт молочної продукції з України у вартісному вираженні скоротився на 78,9 млн дол., або на 29%, порівняно з аналогічним періодом 2011 р. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
На думку експертів, негативно на обсягах експорту позначилася заборона на імпорт сирів до Росії - зниження експорту призвело до втрат у розмірі 46,8 млн дол. Крім того, зниження експорту пояснюється значним зменшенням відвантажень вершкового масла і цільномолочної продукції.
За словами директора агентства AgriSurvey УКАБ Тараса Гагалюка, галузь зазнала втрат не тільки через зниження експорту сирів: "За І півріччя 2012 р. було експортовано на 20% менше сухого молока, на 56% менше - цільномолочної продукції (молоко, кефір, сметана, ряжанка, йогурт, сири жирні та ін.) і на 81% менше - масла вершкового. Загальні втрати склали 78, 9 млн дол.".
Однак найбільш негативні наслідки молочний сектор зазнає саме від неможливості експортувати сири. "За даними нашого дослідження ... закупівельні ціни на молоко більше корелюють саме з обсягами експорту сирів, а не масла або сухого молока. І це природно, оскільки сир - це основний експортний продукт молокопереробної галузі України", - зазначив Гагалюк.
Нагадаємо, у травні ц.р. міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко повідомив, що Україна відновила експорт сиру до Росії. Міністр підкреслив, що "завдяки цим поставкам тисячі людей змогли повернутися на робочі місця, а десятки тисяч фермерів - отримати справедливу ціну на молочну продукцію".
Як повідомлялося, з 7 лютого Росія ввела заборону на ввезення у країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту Росії на молоко і молочну продукцію. Зазначалося, що до складу деяких видів українських сирів, що імпортуються до Росії, входять рослинні жири.
Раніше в Росспоживнагляді, зокрема, були незадоволені продукцією Пирятинського сирзаводу (Полтавська область), Великобурлуцького сироробного заводу (Харківська область), Звенигородського сироробного комбінату (Черкаська область), Охтирського сиркомбінату (Сумська область), ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Техмолпром" (м. Гадяч, Полтавська область), виробничого об'єднання "Моліс" (Запорізька область), Хмельницької маслосирбази (Хмельницька область), Крижопільський філії ТОВ "Інтер Фуд" (Вінницька область).
Потім Росспоживнагляд офіційно оголосив про заборону поставок до РФ деяких видів сирів трьох українських виробників: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить до Milkiland) і "Гадячсир" ("Альміра"). Вищезазначені підприємства поставляли до Росії близько 60% українського сиру. У квітні ц.р. ця заборона була знята.
Як раніше заявляли експерти, реальний експорт українських сирів до Росії почнеться не раніше середини червня. "Умови, які пропонує Росспоживнагляд, передбачають технологію виробництва радянських часів, згідно з якою дозрівання сиру "російський" становить 60 діб. Тобто, якщо вони декларували 15 квітня, що вони відкривають кордони Росії, то тільки десь у районі 15 червня вони зможуть приймати нашу продукцію. Вони диктують нам технологію, за якою може вироблятися сир", - пояснив глава ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.
Зазначимо, згідно з даними "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), Україні в 2011 р. експортувала на територію Російської Федерації 56 тис. т твердого сиру на суму 320 млн дол. Загалом у минулому році було вироблено 139 тис. т твердого сиру.