ua en ru

рік "зради чи перемоги"?

рік "зради чи перемоги"?
Назар Холодницкий
Назар Холодницкий
заместитель генерального прокурора Украины - руководитель Специализированной антикоррупционной прокуратуры

Завершується 2016 рік…непростий час для нашої держави та її громадян.

У 2016 році повноцінно сформувались та розпочали свою діяльність новостворені антикорупційні органи – Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), абревіатури яких міцно вкорінились в словниках українців і є символами тих змін до яких прагне суспільство.

Рік, що минає не був легким. Очікування та прагнення політичних еліт підпорядкувати собі та зробити «кишеньковими» новостворені правоохоронні органи виявились марними. У хід йшли різноманітні інструменти – від діяльності так званих «експертів», які піддавали критиці нашу роботу, до законодавчих ініціатив, пов’язаних зі зменшенням обсягу повноважень. Ми зіштовхнулись із законодавством, яке захищає корисливі посягання чиновників, а не потреби громадян.

За підтримки громадськості та міжнародної спільноти ми витримали ці випробування. Озираючись назад можу сміливо сказати, що відтепер у нашій державі немає недоторканних і кожен злочин обов’язково буде мати своє обличчя.

При цьому, Спеціалізована антикорупційна прокуратура жодним чином не хоче монополізувати право на боротьбу з корупцією, а навпаки вітає усі спільні заходи та координацію дій на вказаному напрямку. Разом з тим, така співпраця повинна будуватись лише на вимогах закону та принципі невідворотності кримінального покарання для усіх і кожного. Саме така лінія була вибудувана у 2016 році та буде основою та фундаментом діяльності у майбутньому.

Чи виправдала наша робота сподівання громадян?

Звичайно, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України за рік часу не стали панацеєю для Української Держави. У роботі були ситуації, дивлячись на які у ретроспективі розумієш, що шляхи їх вирішення могли бути і більш досконалими та ефективними. Але не помиляється лише той, хто нічого не робить. Увесь колектив Спеціалізованої антикорупційної прокуратури усвідомлює очікування громадян, розуміючи усю відповідальність. Кожен із антикорупційних прокурорів – це перш за все громадянин України, патріот, який хоче та щиро вболіває, щоб Україна процвітала, а людина дійсно визнавалась найвищою соціальною цінністю. Кожен із нас, готовий зробити усе, щоб досягнути цієї цілі!

За минулий рік, ми боролися із корумпованими суддями, недобросовісними правоохоронцями, ламали схеми, за допомогою яких народні депутати та інші «слуги народу» грабують власний народ. Попри досягнення, які стали надбанням громадськості, проводилась і триває колосальна робота із документування протиправної діяльності посадовців у різноманітних сферах із високими корупційними ризиками, яка на сьогоднішній день не підлягає розголошенню.

Сьогодні, за наслідками проведеної роботи, нам відомі злочинні схеми найвищих посадових осіб, способи розтрати та привласнення бюджетних коштів, протиправне обернення державного майна на свою користь третіх осіб, які стануть основним фронтом роботи у наступному році.

2016 рік – це лише початок, рік перших результатів та випробувань, рік напрацювань, рік початку реального руху до перемоги...

ДАЛІ БУДЕ…

З вірою в Україну та з найкращими побажання в Новому Році!!!