ua en ru

В Україні істотно дешевшає м'ясо

Автор: RBC.UA
Прагнення західного бізнесу вкладати засоби в українське тваринництво позначається сніженім цін на м'ясо в країні. За інформацією Проекту аграрного маркетингу (ПАМ) позитивна для споживача тенденція стала досить стійкою. Свинина дешевшає швидше, ніж яловичина - в середньому на 1-2% в тиждень. За місяць середня ціна на свинину опустилася на 3-6%, тоді як на м'ясо КРС - на 2-4%.

Прагнення західного бізнесу вкладати засоби в українське тваринництво позначається сніженням цін на м'ясо в країні. За інформацією Проекту аграрного маркетингу (ПАМ) позитивна для споживача тенденція стала досить стійкою. Свинина дешевшає швидше, ніж яловичина - в середньому на 1-2% в тиждень. За місяць середня ціна на свинину опустилася на 3-6%, тоді як на м'ясо КРС - на 2-4%. За словами головного фахівця з ринкової інформації (ПАМ) Андрія Ярмака, в країні, перш за все, росте поголів'я свиней. Заборона на імпорт, в т.ч. м'ясопродуктів з України до Росії, позначається набагато менше. На думку А.Ярмака, зниження цін на основні види м'яса в Україні триватиме. Свинина до початку листопада 2006 р. може подешевшати на 20-30%. Зниження вартості яловичини буде менш відчутним. Прогнозувати ціни на куряче м'ясо складно через те, що поки не відомо як розвиватиметься "історія" з пташиним грипом. Як відомо, уряд Юлії Тимошенко почав реалізацію в програми нарощування виробництва м'яса по т.з. датській технології. В кінці грудня 2005 р. заступник міністра аграрної політики Віктор Пабат проінформував, що до кінця 2006 р. в країні з'являться 63 нових свинарських комплексу, крім того завершиться реконструкція 118 свиноферм. Інвестиції в розвиток, зокрема вітчизняного свинарства в 2005 р., перевищили 1,1 млрд грн. Аналітики пояснюють прагнення західного бізнесу вкладати засоби в українське тваринництво різкою зміною політики субсидування агросектора в ЄС з 2006 р. Потенціал сільського господарства і найвищий коефіцієнт транзитності країни примушує іноземних інвесторів, в т.ч. і російських, розглядати Україну як основний майданчик виробництва сільгосппродукції для забезпечення товаром країн Європи і наймогутнішого споживача продовольства - Росії. У листопаді 2005 р. міністр аграрної політики України Олександр Баранівській заявив, що незалежно від кількості м'яса в Україні ціна на нього падати не буде, оскільки товаровиробник не може працювати нижче за собівартість вироблюваної продукції.