В Індонезії селяни їдять землю
Грунт Індонезії є не лише матеріалом для виготовлення цегли та кераміки, а й традиційною закускою на обід, передає Reuters.
Спробувати "ампо" - земляний млинець з очищеного від каменів чорнозему, зібраного на рисових полях, - можна лише в селі Тубан в провінції Східна Ява.
"Готувати" ампо"- сімейна традиція, яка передалася мені від матері, а їй від її матері і так далі", - говорить єдина продавщиця млинців з незвичайною начинкою 53-річна Расім.
Расім, якій в день вдається виручити до двох дол., запевняє, що чим краще якість грунту, тим смачніше "ампо".
Рецепт "ампо" простий: замісити дерев'яною паличкою землю до отримання твердої однорідної маси, очистити від надлишків за допомогою бамбукового ножа і залишити пропікатися у великому горщику на півтори години.
Хоча медики сумніваються в користі такої страви, селяни вірять, що закуска з бруду ефективно знімає біль, і рекомендують її вагітним жінкам, так як часточки землі очищають шкіру ще ненародженого немовляти.