У водопровідній воді Токіо виявлений радіоактивний йод

У водопровідній воді в Токіо і прилеглих районах виявлено невеликі кількості радіоактивного йоду, як передбачається, пов'язані з витоком радіоактивних матеріалів на аварійній АЕС у префектурі Фукусіма, передає агентство Kyodo з посиланням на дані уряду.

У водопровідній воді в Токіо і прилеглих районах виявлено невеликі кількості радіоактивного йоду, як передбачається, пов'язані з витоком радіоактивних матеріалів на аварійній АЕС у префектурі Фукусіма, передає агентство Kyodo з посиланням на дані уряду.

Сліди радіоактивного йоду також зареєстровані в пробах водопровідної води в 5 префектурах: Тотігі, Гумма, Ніїгата, Тіба і Сайтама. Крім того, у зразках води в префектурах Тотігі і Гумма (сусідять з Фукусіма) виявлені частки цезію.
Уряд Японії заявляє, що вміст радіоактивних елементів в проаналізованих зразках води не становить загрози здоров'ю людей.

Зазначимо, Міністерство охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення Японії ввело заборону на постачання будь-яких продуктів харчування з префектури Фукусіма, де раніше були виявлені зразки зараженої радіацією їжі, йдеться в оновлених матеріалах Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з ядерної кризи в Японії, передає РБК.

Як повідомляє МАГАТЕ, японське МОЗ підтвердило, що в продуктах харчування в Фукусіма було виявлено підвищений вміст радіоактивного йоду. Ніяких інших радіоактивних ізотопів у кількості, що перевищує норму, в продуктах з Фукусіма не зафіксовано.
МАГАТЕ зазначає, що період напіврозпаду для радіоактивного йоду складає близько 8 днів, речовина повністю розпадається природним шляхом протягом декількох тижнів. Тим не менш, "існує короткостроковий ризик для здоров'я людини, якщо радіоактивний йод потрапляє з їжею в організм": він може завдати шкоди щитовидній залозі.

Нагадаємо, раніше сьогодні представник японського уряду Юкіо Едано повідомив, що зразки молока та шпинату з господарств у японських префектурах Фукусіма (де розташована аварійна АЕС "Фукусіма-1") і Ібаракі виявилися з підвищеним рівнем радіоактивності.
Це стало першим офіційним повідомленням про радіаційне зараження їжі в Японії після землетрусу 11 березня, який призвів до аварії на АЕС у префектурі Фукусіма і радіоактивного витоку.

On Top
Продовжуючи переглядати www.rbc.ua, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся з Політикою конфіденційності
Пропустити Погоджуюся