В Україні набув чинності закон про захист персональних даних

В Україні 1 січня 2011 р. набув чинності закон "Про захист персональних даних". Верховна Рада України ухвалила цей закон у червні минулого року.

В Україні 1 січня 2011 р. набув чинності закон "Про захист персональних даних". Верховна Рада України (ВР) ухвалила цей закон у червні минулого року.

Зокрема, законом встановлюється, що власником чи розпорядником бази персональних даних можуть бути підприємства, установи і організації усіх форм власності, органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні особи - підприємці, які обробляють персональні дані відповідно до закону.

Також, відповідно до закону, база персональних даних підлягає обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідного запису уповноваженим державним органом із питань захисту персональних даних до державного реєстру баз персональних даних.

Положення про державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення затверджуються Кабінетом міністрів України.

Окрім того, реєстрація баз персональних даних здійснюється за заявочним принципом шляхом повідомлення, а заява про реєстрацію бази персональних даних подається власником бази персональних даних до уповноваженого державного органу з питань захисту персональних даних.

Закон передбачає також створення уповноваженого державного органу із захисту персональних даних, якому надається право вільного доступу до будь-яких приміщень, де зберігається чи здійснюється обробка персональних даних.

Автори закону, серед яких Міністерство юстиції України, кажуть, що ухвалюючи закон, Україна адаптується до європейського законодавства. Вони нагадують, що Україна взяла зобов'язання ратифікувати та запровадити конвенцію про захист персональних даних.

"Безумовно, цей закон, а також ратифікація конвенції Ради Європи про захист персональних даних є одним із елементів покращення співпраці з Європейським Союзом в цілому", - заявляв раніше заступник директора департаменту міністерства юстиції з питань адаптації законодавства України до законодавства ЄС Тарас Качка.

Нагадаємо, 24 червня 2010 р. Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про захист персональних даних".

Нагадуємо, не забудьте обрати свій спосіб читати новини.
On Top