ua en ru

В Україні створюється єдиний орган з безпеки харчових продуктів

Автор: RBC.UA
В Україні створять єдиний компетентний орган, який відповідатиме за якість і безпечність харчових продуктів. Впровадження нової моделі передбачено законопроектом "Про якість і безпечність харчових продуктів", що наразі передається на розгляд до Верховної Ради. Про це сьогодні повідомив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк, передає прес-служба відомства.

В Україні створять єдиний компетентний орган, який відповідатиме за якість і безпечність харчових продуктів. Впровадження нової моделі передбачено законопроектом "Про якість і безпечність харчових продуктів", що наразі передається на розгляд до Верховної Ради. Про це сьогодні в ефірі "Радіо Ера" повідомив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк, передає прес-служба відомства.

"Указом Президента було створено Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, як єдиний компетентний орган у галузі безпечності та якості харових продуктів. Проте, до прийняття Закону України "Про якість і безпечність харчових продуктів" у новій редакції, кожне міністерство, служба та структура, що наразі є відповідальними у цій сфері, продовжать виконувати свої функції", - зазначив Бісюк.

Законопроект "Про якість і безпечність харчових продуктів", що стане основним у цій галузі, передбачає ряд істотних змін. Зокрема, продовжиться процес гармонізації національного законодавства до вимог Європейського Союзу, що необхідно для підписання угоди про Зону вільної торгівлі. Також відбудеться спрощення дозвільної системи, шляхом скасування необхідності отримання дозвільних документів, які не впливають на безпечність харчових продуктів.

Проте, на переконання голови Держветфітослужби, одна із головних змін полягає в посиленні відповідальності операторів ринку за порушення законодавства.

"Кримінальна відповідальність, передбачена цим законопроектом, накладається лише тоді, коли слідством буде доведено, що шкоди здоров'ю людини було завдано зумисне. Зокрема, коли на виробництві використовують ті чи інші інгредієнти, які заборонені законодавством і є небезпечними для людини", - зауважив Бісюк. Також законопроект передбачає впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі протягом двох років після ухвалення документу. Завдяки цьому, виробник зможе відслідковувати безпечність продукції на всіх етапах її виготовлення та за умов виникнення якихось підозр відкликати партію з реалізації.

Що ж до утворення єдиного компетентного органу, то очільник Держветфітослужби наголосив, що саме фахівці ветеринарної медицини найбільш підготовлені до впровадження таких змін. "Останнім часом, на жаль, побільшало випадків отруєння та виявлення неякісної продукції харчування. Тому, наразі постало питання посилення системного контролю за продуктами харчування від виробництва до реалізації. У звязку з цим, Президентом України було прийнято рішення щодо утворення моделі продовольчої безпеки за стандартами Євросоюзу" - сказав Бісюк. У Держветфітослужбі запевняють, що створення єдиного державного органу з контролю за якістю харчової продукції сприятиме підвищенню рівня контролю за її безпечністю. До складу нової служби мають увійти фахівці з гігієни харчування, фітосанітарного напрямку, карантину та захисту рослин. Доти, поки новоутворений компетентний орган не буде здатний в повному обсязі перейняти всі функції, їх будуть виконувати спеціалісти санітарно-епідеміологічної служби.

Також Голова Держветфітослужби зауважив, що для контролю за якістю і безпечністю харчових продуктів існує вся необхідна науково - технічна база.

Нагадаємо, законопроект "Про якість і безпеку харчових продуктів" буде передано на розгляд Верховної Ради після 7 травня. Документ на своєму засіданні 25 квітня ц. р. схвалив уряд.

Згідно зі змінами до закону "Про якість та безпеку харчових продуктів" відповідальність за кінцевий результат буде нести виробник.
"Кожен виробник зобов'язаний вибудувати власний ланцюг контролю за продукцією. Вже потім до цього додається ветеринарна служба, яка контролює найбільш проблемні питання і як в цілому організовує роботу", - заявив заступник міністра аграрної політики Олександр Сень.

"Україна має дуже серйозний експортний потенціал і він не обмежується тільки зерновими культурами, а й включає в себе повний набір всіх продуктів, вироблених в Україні. У зв'язку з цим питання якості та безпеки продуктів харчування є одним з пріоритетних у роботі Міністерства", - сказав Сень.