У США викидають понад 40% продуктів харчування
У США більше 40% всіх продуктів харчування залишаються з'їденими. Про це свідчать дані Міністерства сільського господарства та Управління з охорони навколишнього середовища, повідомляться "Росія 24".
За підрахунками експертів, в середньому американці фактично викидають на смітник їжі на суму 165 млрд дол щороку. Подібна ситуація здалася меру Нью-Йорка Майклу Блумбергу неприйнятною, в результаті він запропонував план з оптимізації використання органічних відходів.
Згідно з планом Блумберга, місто перейде до обов'язкового компостуванню харчових відходів, хоч це і може ускладнити життя домогосподарствам.
Читайте також: ООН закликала голодуючих харчуватися комахами
Відповідно з його пропозицією, до 2016 року жителі Нью-Йорка повинні будуть відділяти свої харчові відходи. Органічні відходи в Нью-Йорку в даний момент становлять 1,2 млн тонн або 35% від закопував сміття. Даний вид відходів буде перероблятися в добрива або ж природний газ.
Експерти вважають, що дана міра надасть позитивний ефект на екологічній обстановці в місті, вона також позитивно позначиться і на гаманцях мешканців міста. Викид залишків їжі в окремому сміттєвому мішку буде наочно показувати споживачеві наскільки він марнотратний.
"Усвідомлення того, скільки їжі витрачається даремно, допомагає людям оптимізувати свої витрати. Також зростання цін серйозно стимулює бажання споживачів більш ретельно підходити до питання покупки їжі", - зазначає Філ Лемперт, глава сайту SupermarketGuru.com.
Зазначимо, в останній доповіді ООН, зазначалося, що чверть всіх земель в даний час сильно деградувала і це загрожує людству продовольчою кризою.
ООН підрахувала, що для задоволення потреб зростаючого населення планети фермери повинні до 2050 р. виробляти на 70% продовольства більше, ніж зараз.
Читайте також: Недоїдання населення може коштувати світу близько 3,5 трлн дол. на рік, - ООН
Однак, за даними організації, в наявності всі ознаки того, що домогтися такого збільшення обсягів продовольства не вдасться - через нестійких методів ведення сільського господарства, зміни клімату та використання земляних угідь при виробництві біопалива.
Раніше Світовий банк (СБ) заявляв, що високі ціни на продукти харчування в світі створюють небезпечну ситуацію в країнах, що розвиваються, де гостро стоїть проблема голоду і не вистачає питної води.
Варто відзначити, що за даними ООН, втрата працездатності населення та витрати на відновлення здоров'я через погане харчування можуть коштувати 3,5 трлн дол на рік. Таким чином, недоїдання обходиться світовій економіці в стільки ж, скільки за рік виробляє економіка Німеччини.
Читайте також: Людству планети загрожує світова продовольча криза
Представники організації стверджують, що виділення грошей 2 млрд людей, що страждають від недоїдання, могло б поліпшити їх стан здоров'я і знизити показники дитячої смертності. Також у доповіді стверджується, що більше чверті дітей у світі відстають у своєму розвитку.
У той же час майже 1,5 млрд людей страждають від надмірної ваги. З ожирінням пов'язують багато неінфекційних хвороб, і за оцінками на 2010 р., економічні витрати, пов'язані з цією проблемою, склали приблизно 1,4 трлн дол