Новий рік-2015 виріс у чеку на 20-30 відсотків
Павло Костіцин, для РБК-Україна
Новорічний стіл в цьому році подорожчав так само, як і в попередньому - на 20-30% в залежності від формату зустрічі 2015 р. Так, 2013 р. можна було зустріти приблизно за 200-300 грн на людину. Напередодні 2014 р. цінник в середньому зріс на 100 грн - від 33 до 50 відсотків.
Сьогодні, напередодні 2015 р., ціну новорічного чека "на одного" у форматі "трьох" виходить на рівні 400-500 грн. В середньому - дорожче на ті ж 100 грн, що і в попередньому Новому році.
Візьмемо за основу умовну компанію з трьох осіб у форматі "молода сім'я" або "зметикуємо на трьох". Витрати все одно плюс мінус однакові.
Потім беремо усереднений популярний набір святкової їжі і пиття: салат "Олів'є", оселедець під шубою, м'ясна і сирна нарізки. На "гаряче" - плов і/або запечена картопля зі свинячими відбивними, а також свіжі овочі і соління.
Закуски: бутерброди з червоною ікрою, оливки, мариновані гриби і плато з оселедця.
Алкоголь: шампанське, горілка або коньяк.
Соки-води, фрукти, десерт.
Самостійний моніторинг цін (по Києву) дає наступний ціновий зріз.
Вартість деяких продуктів і напоїв на новорічний стіл*
І холодне і гаряче
Овочі. В грудні 2013 р. кілограм огірків-помідорів можна було придбати за 25-30 грн. В цьому році доходить до 40-50 грн/кг. Це ж стосується і солінь: овочі (мариновані і домашнього посолу) зросли в ціні приблизно на 30-50%.
Оливки (вони ж маслини), які давно стали імпортною українською національною закускою, теж подорожчали. Рік тому 300-грамову баночку можна було придбати і за 8-10 грн, а в нинішньому доведеться заплатити мінімум 13-15 грн.
Злетіли та ціни на м'ясо. Кілограм яловичини (ошийка або антрекота), коштував рік тому 65-70 грн, сьогодні потягне на 80-90 грн. Свинина трохи дешевша: шніцель або стейк обійдеться приблизно в 75-80 грн за кіло.
Хочеться ковбаси хорошої якості з натяком на м'ясо? Мінімум 10-12 грн за 100 грам "докторської" і 15-20 грн за 100 грам сирокопченої (брауншвейгської або московської).
Любителям морепродуктів. Кілограм філе червоної риби (форелі або лосося) - 200-220 грн. У два рази дорожче, ніж роком раніше.
За 200/300-грамову упаковку рибних пресервів - 20-25 грн, а за баночку червоної ікри - мінімум 60-80 грн. Хоча в минулому грудні можна було придбати ікру і за 40-50 грн.
Випити і закусити
Молочні продукти наполегливо росли в ціні весь рік, що минає. Тому і сири і вершкове масло очікувано стали дорожче.
За 200 грам голландського або звенигородського сиру доведеться викласти 22-25 грн, а за пачку "селянського" масла - 15-17 грн. Рослинна олія теж подорожчала - до 17-20 грн за літр рафінованої.
Фрукти - теж закуска. Тут традиційно переважають цитрусові - апельсини, мандарини, грейпфрути та інші. В середньому - по 25-35 грн.
Ціни на яблука більш демократичні - від 10 грн. Втім, ще влітку за кілограм винограду можна було викласти від 30-40 грн.
Ну і, звичайно ж, - десерт. Вже майже політичний символ - "Київський торт" - за рік подорожчав майже вдвічі. Півкіло "Київського" - 70-80 грн.
Економити на алкоголь на Новий рік, значить - іти проти тренда. Тому готуємося віддати за саму "бюджетну" горілку Nemiroff або "Златогор" по 40 грн за півлітра, і 60 грн за 0,7 літра. Що з горілки подорожче, але на Новий рік цілком бюджетно - від 120-200 грн.
Півлітра коньяку вітчизняного потягнуть на 50-70 грн. Доцільніше прикупити пару пляшок якого-небудь "Старий Кахеті" 3-4 річної витримки, і витратити на це 250 грн.
Пляшка "Радянського Шампанського", зокрема, Одеса, - 30-40 грн. Цінники на імпортне "ігристе" наприклад Bazaleti або Teliani Valley в 2-3 рази вище...
Подальша калькуляція показує, що новорічний стіл "на трьох" обходиться в 1200-1500 грн. У перерахунку на одну людину - 400-500 грн, або на 100 грн більше, ніж на попередній новорічний стіл.
Трохи державної статистики
За рік, з листопада 2013 р. по листопад 2014 р., харчова група товарів, а також безалкогольні напої подорожчали на 21%. Найбільше зросли ціни на борошняні вироби, м'ясо, рибу, цукор, а також овочі і фрукти.
Практично у всіх перерахованих продуктових групах - істотна частка імпорту, а також складова цін на енергоресурси, вартість яких зросла.
Подорожчання алкоголю і тютюну, здебільшого, пов'язано з переглядом акцизів і зборів.
Динаміка цін на продукти харчування й напої*
* джерело: Держстат
І, зрозуміло, одна з ключових причин зростання цін - девальвація гривні.