ua en ru

Китай відкликає з продажу арахісове масло

Автор: RBC.UA
Арахісове масло, вироблене американськими компаніями, може стати джерелом зараження сальмонельозом. Власті КНР ухвалили рішення після того, як минулого тижня американський виробник харчових продуктів ConAgra Foods Inc. відкликав партію арахісового масла, яке випускається під торговими марками Peter Pan і Great Value на підприємстві в м. Сільвестрі (штат Джорджія), у зв'язку з висунутими на його адресу звинуваченнями санітарно-епідеміологічних служб.

Арахісове масло, вироблене американськими компаніями, може стати джерелом зараження сальмонельозом, повідомляє (C) Associated Press з посиланням на заяви китайських державних ЗМІ. Власті КНР ухвалили рішення після того, як минулого тижня американський виробник харчових продуктів ConAgra Foods Inc. відкликав партію арахісового масла, яке випускається під торговими марками Peter Pan і Great Value на підприємстві в м. Сільвестрі (штат Джорджія), у зв'язку з висунутими на його адресу звинуваченнями санітарно-епідеміологічних служб. Лікарі пов'язали з цією продукцією спалах сальмонельозу в США у 2006 р. Споживачам рекомендовано у жодному разі не вживати в їжу арахісове масло марки Peter Pan. До Китаю було імпортовано 3 партії арахісового масла вказаного виробника, всього майже 742 контейнери, з яких 156 вже продані. Поки що в Китаї випадків зараження сальмонельозом через вживання арахісового масла не зафіксовано. З серпня 2006 р. на сальмонельоз захворіли 329 американців, 51 людина шпиталізована. Факт присутності сальмонели - гострої кишкової інфекції в маслі встановило Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (ФДА-FDA) США. Аналіз продуктів підтвердив, що саме арахісове масло торгових марок Peter Pan і Great Value слугує джерелом спалахів харчових отруєнь сальмонелою Тенесі ( Salmonella Tennessee) в ряду американських штатів. Причому, попереджають експерти ФДА, виникають нові вогнища отруєнь - сальмонела не знешкоджена. Арахісове масло - це рослинне масло, яке отримують із подрібненої м'якоті земляного горіха арахісу шляхом холодного пресування або екстракцією органічними розчинниками. Широко застосовується в кулінарії, медицині і косметології, використовується для виготовлення мила. Арахіс - рослинний білок, багатий вітамінами групи А, D і Е, В1, В2, РР, фолієвою кислотою, яка сприяє зростанню і оновленню клітин, лінолевою кислотою, а також мікроелементами (залізом, кобальтом, цинком, калієм, магнієм, кальцієм, йодом, фосфором), клітковиною і абсолютно позбавлений холестерину. Сприяє профілактиці нормального функціонування нервової тканини, серця, печінки, корисний при втомі, безсонні; покращує пам'ять, увагу і слух. За найпоширенішою версією дикий арахіс вперше з'явився в Північній Аргентині і Південній Болівії, проте батьківщиною культивованого арахісу є Перу. У 1600-х рр. арахіс потрапив до Північної Америки, був дешевим продуктом, тому його використовували як їжу для рабів.