Як пережити новорічні свята: Радить лікар

новорічні свята новорічні свята
Новий рік не можна уявити без довгого гуляння. У цей час вкрай важливо зберегти здоров'я, а також спробувати уникнути переїдань і надмірного вживання алкоголю. РБК напередодні довгих свят вирішило з'ясувати, що краще їсти і пити на свята, щоб уникнути неприємних наслідків новорічного застілля.

Новий рік не можна уявити без довгого гуляння. У цей час вкрай важливо зберегти здоров'я, а також спробувати уникнути переїдань і надмірного вживання алкоголю. РБК напередодні довгих свят вирішило з'ясувати, що краще їсти і пити на свята, щоб уникнути неприємних наслідків новорічного застілля.

"Після тривалих свят ми завжди спостерігаємо збільшення кількості госпіталізацій з гострим холециститом і панкреатитом. Це прямий результат переїдання і вживання недоброякісних напоїв і продуктів", - коментує Олена Вовк, доцент кафедри терапії, клінічної фармакології і швидкої медичної допомоги Московського державного медико-стоматологічного університету (МДМСУ).

За словами фахівця, зберегти здоров'я в цей період можна, дотримуючись низки правил. "Вибирайте якісні продукти: м'ясо поєднуйте з овочами, молочні продукти і сир - з фруктами і зеленню. Для заправки салатів використовуйте олію з лимонним соком або гарним винним оцтом. Майонез - надзвичайно жирний продукт. Альтернативою йому можуть бути несолодкі йогурти, бринза, нежирна сметана. Для поліпшення травлення вживайте м'ясо з традиційними приправами гірчицею, хріном, часником. Намагайтеся не наїдатися і не змішувати відразу багато страв", - рекомендує Вовк.

Читайте також: Мінкультури проведе близько 600 тис. новорічних і різдвяних заходів

Що стосується алкоголю, то вживати його бажано не частіше трьох разів на тиждень в дозі не більше 20 г чистого спирту (50 г горілки). Для чоловіків - не більше 40 г чистого спирту або аналогічну за алкоголю кількість неміцних напоїв. Під час застілля потрібно пити якомога більше води: вона запобігає зневодненню, зменшує концентрацію алкоголю в крові, виводить токсичні продукти з організму. А ось газованих напоїв слід уникати - вони збільшують швидкість всмоктування алкоголю в кров і призводять до швидкого сп'яніння. В якості закуски краще вибирати жирні страви - білок і жир надають захисної дії.

"Кожна людина повинна знати, що якщо після їжі розвивається сильний, гострий біль у верхній частині живота, потрібно випити "Но-шпу" і викликати бригаду швидкої допомоги. Це може бути жовчна колька або гострий панкреатит. Якщо ви відчуваєте ниючий біль, то у вас, швидше за все, вже є хронічне захворювання жовчного міхура або підшлункової залози. Потрібно обмежити споживання жирних продуктів і алкоголю, приймати ферменти, влаштувати собі після свят розвантажувальний день. Якщо скарги не проходять, зверніться до лікаря", - говорить Вовк.

Не менш важливим є і питання про поєднання алкоголю з ліками. Якщо у розпал свята з'являються нездужання, перш ніж прийняти ліки слід уважно прочитати анотацію до нього і дізнатися про його сполучуваності зі спиртним (вид напою, можливе дозування і т.д.). Це допоможе уникнути побічних ефектів (спиртне підсилює дію препаратів і може викликати симптоми передозування).

Читайте також: На Майдані Незалежності в Києві запалили головну новорічну ялинку України

За словами медиків, особливу обережність слід дотримуватися тим, хто приймає антидепресанти (у поєднанні зі спиртним вони можуть викликати гіпертонічний криз), протиалергійні засоби, серцево-судинні препарати, інсулін. На тлі прийому алкоголю знижується ефективність і посилюється побічна дія низки антибактеріальних засобів.

Медики закликають відмовитися від споживання алкоголю в свята хворим на цукровий діабет, астмою, жовчнокам'яній хворобі, гіпертонією, тим, хто переніс інфаркт, інсульт, а також вагітним і годуючим жінкам.

 

Нагадуємо, не забудьте обрати свій спосіб читати новини.
On Top