ЄС рекомендує Україні переглянути стандарти виробництва харчових продуктів
У разі входження в Європейський Союз Україні доведеться переглянути цілий ряд правил, що регулюють виробництво, маркування і продаж харчових продуктів. Про це сьогодні заявив міністр сільського господарства Чеської Республіки Петр Бендль (на фото) на конференції "Український продовольчий ринок: кількість, якість безпека", передає кореспондент РБК-Україна.
"Бути частиною ЄС - це як бути частиною сім'ї. Ви підкоряєтеся батькам і співробітничаєте з вашими братами і сестрами, - сказав Бендль. - Якщо ви з чимось не згодні, ви можете спробувати переконати сім'ю змінити точку зору, прийняти їх точку зору, або просто залишити сім'ю".
Читайте також: УА між ЄС і Україною буде підписана під час саміту "Східного партнерства", - посол Німеччини
За словами міністра, Чеська Республіка хоч і не є крупною сільськогосподарською державою, але залучена в "механізм національного розвитку". Зусилля уряду спрямовані на розробку виробничих технологій, більша частина з яких експортується в СНД.
Кажучи про контроль якості продуктів харчування в світлі недавнього скандалу з кониною в Європі, Бендль відзначив, що "деколи намір обдурити споживачів не знає меж". ЄС має екстрену систему сповіщення на місцях, яка спрацювала, коли було виявлено, що конина маркірувалася як яловичина.
Читайте також: ЄС радить Україні змінити закон про держзакупівлі
Строгі правила ЄС часто впливають на нових членів непередбачуваним чином, говорить Бендль, згадуючи історію про традиційний чеський продукт "Легке масло". ЄС був вимушений наполягти на зміні назви, аргументуючи це тим, що, згідно стандартам, спред не містить достатньо масла, щоб іменуватися таким.
"Система сповіщення дозволяє виявити проблемні продукти на ранній стадії виробництва і швидко відстежити походження продукту. Це і дозволило швидко визначити постачальників і усунути збій", - відзначив міністр.
Читайте також: ЄС на сьогоднішній день не готовий підписати угоду про асоціацію з Україною, - Томбінський
Проте, Бендль зізнався, що правдиве маркування продукції залишається актуальною проблемою в ЄС. Виробники часто використовують дуже дрібний шрифт на етикетці, що позбавляє споживачів можливості читати інгредієнти без сторонньої допомоги. "Ви купуєте соєве м'ясо або ковбасу?", - запитав він в контексті розмови про те, що вміст м'яса в процентному співвідношенні часто просто незрозумілий, неістотний або вводить в оману. ЄС працює у напрямі поліпшення правил маркування, які чітко визначатимуть виробника і країну походження продукту.
Чеський міністр завірив аудиторію в тому, що його країна розраховує на міцні відносини з Україною в рамках економічного співробітництва. Він також зазначив, що його присутність на конференції в Києві є "свідоцтвом пошани, яку 27 держав-членів виявляють Україні".