Б.Данилишин: Економічних підстав для підвищення цін на основні продукти харчування немає
Економічних підстав для підвищення цін на основні продукти харчування немає. Про це повідомив сьогодні журналістам міністр економіки України Богдан Данилишин, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми щодня проводимо аналіз цін на основні продукти харчування. Обліковуємо на світових біржах, дивимося на баланс попиту і пропозиції на внутрішньому ринку. На сьогодні немає причин для підвищення цін на основні продукти: м'ясо, молоко, цукор, сир, соняшникова олія", - сказав він.
Міністр відзначив, що зростання цін на цукор у грудні 2009 р. - січні 2010 р. є спекулятивним і викликано бажанням "нагріти руки, скориставшись передвиборною ситуацією в Україні".
За його словами, на 1 січня 2010 р. виробники цукру виробили 1,3 млн т цукру, що задовольняє потреби українського ринку. "Тим більше що зараз закінчується сезон переробки цукру. Тому немає підстав говорити про те, що цукру немає. Сировини повинно вистачити на півроку", - зазначив міністр.
Як заявив Б.Данилишин, якщо не вистачатиме цукру, то підприємства зможуть ввести 260 тис. т цукру додатково з-за кордону за пільговим митом в 2%. Також, за словами міністра, у виробників залишилися перехідні запаси у розмірі 150 тис. т.
Міністр зазначив, що Міністерство з Антимонопольним комітетом і Держкомконтролем за цінами проводить моніторинг цінової ситуації на основні види продуктів харчування. Він пообіцяв покарати штрафними санкціями тих продавців і посередників, які безпідставно підвищували ціни на свою продукцію.
Як уже повідомлялося, ф'ючерси на білий цукор у Лондоні встановили новий ціновий рекорд, а сирець на міжконтинентальній товарній біржі (ICE) подорожчав до максимуму 29 років.
На думку експертів, стрімке подорожчання цукру, що почалося в минулому році, було спровоковано недостатніми обсягами продажів з боку виробників і відсутністю будь-яких сигналів до уповільнення зростаючого попиту. Варто додати, що високі ціни на цукор підтримуються великим глобальним дефіцитом пропозиції в 2009/2010 сезоні, який супроводжувався низьким урожаєм найбільших світових виробників.
Нагадаємо, базовий індекс споживчих цін в Україні в грудні 2009 р. по відношенню до попереднього місяця склав 0,7%. У грудні 2009 р. по відношенню до грудня 2008 р. цей показник склав 14,9%. Інфляція в грудні 2009 р. до попереднього місяця склала 0,9%, до грудня 2008 р. - 12,3%, а за січень-грудень 2009 р. по відношенню до аналогічного періоду 2008 р. - 15,9%. Зокрема, ціни на продукти харчування зросли на 1,7%, на алкогольні напої та тютюнові вироби - на 0,8%, на фармацевтичну продукцію та медичні товари - на 0,4%, тарифи на житлово-комунальні послуги - на 0,2%.
Раніше міністр економіки України Б.Данилишин припустив, що в 2010 р. «можна досягти» рівня інфляції 9,7%.