ua en ru

як в 2018 році зміняться правила ЗНО

як в 2018 році зміняться правила ЗНО Більшість абітурієнтів, які склали тест на високі бали, займалися з репетиторами (Фото: УНІАН)

Основний етап вступної кампанії тільки-но закінчився, а для абітурієнтів 2018-го вже готують нові правила. Тепер вони будуть здавати аудіювання з англійської та інших іноземних мов. Крім того, для учнів профільних мовних шкіл введуть більш складні тести. У наступному році, що таке ЗНО дізнаються також випускники училищ і коледжів. Щоправда, поки що вони будуть здавати лише один предмет. Хороші новини чекають абітурієнтів з порушенням зору, для них на іспиті створять комфортніші умови. У той же час експерти відзначають, що низький рівень знань, які дають у школах, не відповідає вимогам ЗНО, а вчителі самі б не змогли скласти такий іспит. Детальніше про це – в матеріалі РБК-Україна.

У наступному році під час зовнішнього незалежного оцінювання буде низка змін. В Українському центрі оцінювання якості освіти анонсують нові тести з англійської та інших іноземних мов. Для учнів різних шкіл створять квитки двох різних рівнів. Випускники спеціалізованих шкіл і класів з мовним ухилом будуть здавати іспит з іноземної мови рівня В2. Англійською він називається upper-intermediate, що в перекладі означає "вище середнього". Всі інші учні будуть здавати іспит рівня - В1 (середній рівень). Крім того, під час здачі іноземної мови буде обов'язкове аудіювання для всіх категорій абітурієнтів.

В коментарі РБК-Україна директор центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій пояснив, що це дозволить детальніше оцінити знання мови. "Знання мови оцінюють за чотирма видами діяльності: письмо, читання, говоріння і аудіювання. Поки в ЗНО задіяні лише два з них. З наступного року буде три, а в перспективі ми плануємо, що абітурієнти будуть демонструвати свої мовленнєві навички", - зазначив Карандій. За словами експерта, в 2018-му всі випускники гуманітарних спеціальностей при отриманні ступеня бакалавра будуть здавати ЗНО з іноземної мови. У майбутньому такі тести складатимуть випускники-бакалаври інших спеціальностей.

У той же час, експерти вказують на те, що рівень викладання іноземних мов у школах досить низький. І тим старшокласникам, які хочуть здати зовнішнє оцінювання, наприклад, з англійської, доводиться ходити до репетиторів. У вузах ситуація ненабагато краще. Як зазначив у коментарі РБК-Україна експерт з питань освіти Андрій Черних, в цьому році більшість бакалаврів, які складали ЗНО з іноземної мови, показали низькі результати.

Щоб поліпшити якість знань з англійської в школах Черних радить проводити тести для вчителів. Квитки повинні бути аналогічними питанням на ЗНО. Адже якщо викладач не зможе дати відповідь на питання, то учні тим більше не покажуть належний рівень знань. Черних зазначає, що учителів з інших предметів також потрібно тестувати за квитками зовнішнього оцінювання. "Не потрібно змушувати вчителя англійської здавати ЗНО з математики, але нехай викладачі здають свої профільні предмети", - підкреслив експерт. За словами Черниха, головна проблема, пов'язана із зовнішнім оцінюванням – низька якість знань у школах. Експерт зазначив, статистика показує, що більшість абітурієнтів, які склали тест на високі бали, займалися з репетиторами. Також традиційно хороші результати показують випускники гімназій та ліцеїв. Звичайні школи помітно відстають.

Варто відзначити, що весною в Україні пройшло перше анонімне тестування вчителів у форматі зовнішнього незалежного оцінювання. У ньому брали участь понад 350 педагогів, які проходили курси підвищення кваліфікації при Інституті післядипломної освіти Чернівецької області. Більшість з них отримали 7,5 балів за 12-бальною системою. Лише кожен сьомий викладач здав тест на відмінно, а чотири вчителі набрали нуль балів. Іспити проходили з української мови, літератури, історії України, математики, хімії, географії, англійської та французької мови, біології та фізики. Учителі, які викладають англійську мову в сільських школах, показали найгірші результати зі своєго предмету. Викладачі географії також не продемонстрували блискучих знань.

Зовнішнє незалежне оцінювання проходить в Україні вже 10 років і весь цей час за процедурою стежить громадянська мережа "Опора". Як розповіла РБК-Україна координатор освітнього напрямку організації Наталія Радиш, за цей час вдалося суттєво вдосконалити організацію тестування. Як зазначила експерт, у 2017 році особливих зауважень до проведення ЗНО не було. Спостерігались лише окремі порушення, коли інструктори або чергові користувалися мобільними телефонами під час тестів або не з'явилися на іспит. У таких випадках їх заміняв персонал з резерву. Також були запізнення серед абітурієнтів. "Деякі абітурієнти живуть далеко від центрів ЗНО, їм потрібно було добиратися дві-три години і часто вони їхали групами на шкільному автобусі. Звичайно, техніка може ламатися, тому абітурієнтів, що запізнилися не з власної вини, направили на додаткову сесію тестування", - розповіла Радиш. За словами експерта, одна з проблем, яка як і раніше залишилася при здачі ЗНО – списування. За останні два роки абітурієнти стали рідше користуватися мобільними телефонами, але тепер частіше беруть з собою шпаргалки. Хтось користується друкованими матеріалами, хтось приносить написані власноруч.

В 2018 році варто очікувати уніфікації переліку предметів для вступу на одну і ту ж спеціальність у різні ВНЗ. Як зазначив Карандій, абітурієнтам більше не доведеться здавати різні предмети на одну і ту ж спеціальність. Крім того, це дозволить підвищити популярність деяких предметів під час ЗНО. Адже зараз багато хто зараз воліє не здавати такі складні предмети, як, наприклад, фізика.

Експерти називають уніфікацію важливим нововведенням, яке дійсно дозволить зробити вступну кампанію більш чесною. "Якщо людина хоче вступити на спеціальність "Фізика", то нехай здає іспит з фізики, математики та української мови. Не повинно бути так, щоб в іншому університеті вимагали замість математики, наприклад, історію України. Зараз у вузах є подібна практика", - зазначив у коментарі РБК-Україна експерт з питань освіти Андрій Черних. За його словами, не менш важливо, щоб в кожному ВНЗ були рівні коефіцієнти на атестат. "Щоб не було, що в одному університеті результат абітурієнта на ЗНО прирівнювали до 160 балів, а в іншому вузі – до 180 балів", - підкреслив експерт.

ЗНО для ПТУ і коледжів

Ще одне нововведення, яке анонсують в Центрі – ЗНО з української мови та літератури для випускників училищ та коледжів. Таким чином планують вирівняти умови для всіх випускників закладів середньої освіти. "Це всі випускники системи середньої освіти, всі вони отримують один і той же рівень освіти, тому перед ними мають стояти однакові умови", - підкреслив Карандій. Крім того, у Центрі оцінювання якості освіти планують порівняти знання з цих предметів у школах, коледжах, професійно-технічних училищах. Можливо, вже в найближчі роки випускники училищ та коледжів замість державної підсумкової атестації будуть здавати ЗНО.

Експерти виступають за те, щоб випускники училищ і коледжів складали не тільки зовнішнє оцінювання з української мови, але також повноцінне ЗНО з кількох предметів разом зі школярами. Таку міру вважають необхідною, щоб училища не використовували для вступу до вузу на особливих умовах. Як зазначила в коментарі РБК-Україна координатор освітнього напрямку громадянської мережі "Опора" Наталія Радиш, після запровадження ЗНО для випускників шкіл деякі люди стали цілеспрямовано вступати до училища. Щоб після закінчення здавати іспит до вузу і поступити за хабар.

ЗНО для слабозорих

Квитки для ЗНО-2018 також планують адаптувати для абітурієнтів з вадами зору. Як розповідають у Центрі оцінювання якості освіти, це стосуватиметься тестів з української мови і літератури, історії України та математики. Представник омбудсмена з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина розповіла РБК-Україна, що вже під час ЗНО-2017 діти з вадами зору могли скористатися преференціями. Час здачі іспитів для них продовжили на півгодини і зробили перерву, щоб діти могли відпочити. Крім того, їм надали додаткове освітлення. Під час наступної вступної кампанії умови будуть ще більш комфортними. Філіпішина повідомила, що квитки з української мови будуть надруковані шрифтом Брайля. Таке нововведення буде працювати на екзамені з історії України, але поки що в тестовому режимі. "Такі зміни дозволять слабозрячим дітям бути конкурентоспроможними під час вступної кампанії", - зазначила Філіпішина. Вона повідомила, що за її спостереженнями, діти з порушеннями зору найчастіше поступають на гуманітарні спеціальності. Такі, як філологія, соціологія, історія, право та журналістика.

Філіпішина акцентує увагу батьків слабозорих дітей на те, що їм слід подбати про належні умови під час іспиту. У цьому році надійшло два звернення від батьків, які були незадоволені результатами ЗНО. На жаль, зробити нічого було вже неможливо, так як під час здачі незалежного тестування вони підписали заяву на участь і погодилися зі стандартними умовами. "У документі йшлося про те, що діти з особливими потребами мають право на певні умови проведення іспиту. Однак, батьки переоцінили можливості своїх дітей і вирішили, що вони можуть здавати разом з усіма. Вони схаменулися лише тоді, коли бали виявилися не такими високими, як вони очікували", - розповіла Філіпішина.

Як зазначає завуч київської школи-інтернату №11 Валентина Омельченко, учні з вадами зору виконують завдання в більш повільному темпі, так як їм потрібно напружуватися, щоб прочитати завдання. Тому їм дійсно необхідний додатковий час для здачі іспиту. У коментарі РБК-Україна Омельченко розповіла, що в залежності від тяжкості захворювання, такі абітурієнти можуть конкурувати з іншими, але за умови, що їм створять комфортні умови. Те, що їм тепер надають перерву під час ЗНО, викладач також вважає важливим нововведенням, так як це допоможе знизити навантаження на очі. На думку педагога, такий вид іспиту, як зовнішнє незалежне оцінювання у формі тестів більше підходить для слабозорих абітурієнтів, ніж іспити, які були у ВНЗ раніше. "В силу своїх фізіологічних особливостей, слабозорі діти менш стресостійкі. Коли їм доводилося тягнути квиток, а на виконання завдання давалося тридцять-сорок хвилин, їм було важко впоратися. Коли тест на ЗНО триватиме три години, це дозволяє зібратися. Доведено, що не можна однаково сильно нервувати тривалий час. Абітурієнт заспокоюється і розуміє, що він вивчав матеріал, про який йде мова в тестах", - підкреслила Омельченко.